Херметизъм и Наука / Лаборатория / Закуска

Laboratory

Демонстрация на понятието: живеене в настоящия момент
Наименование на експеримента: IFH-001_Закуска
Примерна продължителност на теста: 7 минути
Степен на сложност: средна
Приложимост: във всеки момент от живота

Закуска

Интерактивен опит

Натали закусва.

С движение на курсора може да промените начина, по който тя закусва.

- Когато курсорът максимално се е придвижил вдясно, виждаме Натали  напълно концентрирана върху реалността на настоящия момент, върху движенията, които прави когато вдига чашата, върху позата на тялото, върху вкуса на кафето, върху чувствата си в този миг.

- Когато курсорът максимално се е придвижил вляво, вниманието на Натали се премества от закуската към неща, които не се случват в момента.

- Когато вниманието на Натали се разсейва, психическата й енергия се колебае от една посока в друга, Натали се чувства слаба и обсебена от неразрешимите си проблеми, което допълнително я прави неспокойна и тревожна.

Es necesaria una versión más moderna del Adobe Flash Player.

getflashplayerGet Adobe Flash player

Имали ли сте някога подобно преживяване?

Обяснение

Михали Сиксзентмихали, професор по психология в Чикагския университет, който е изучавал как хората достигат състояние на щастие, заключава:

"Вниманието ни работи като филтър между външните събития и начина, по който ги преживяваме... Вниманието ни определя как ще протече нашата психическа енергия”.

С други думи, едно ново събитие ще поеме изцяло нашето внимание. Но ако съумеем целенасочено да концентрираме вниманието си върху заниманията си през деня, по един чудесен начин ще ги превърнем в нови и необичайни събития.

Дарио Салас Соммер твърди, че "ако в определен момент съзнанието ни не е проектирано върху настоящето, то това настояще, на практика, не съществува, ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕНАТА НИ РЕАЛНОСТ Е В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ. Минало и бъдеще СЕГА не съществуват.Хората обикновено проектират съзнанието си в миналото или в бъдещето, което прави съществуването им нереално и илюзорно. Човешките комплекси са ясно проявление на проекциите и фиксациите на съзнанието върху миналото, а нервното напрежение е ясно проявление на фиксациите в бъдещето. ("«Хипсосъзнание»", "Реално съществуване и живот в света на фантазията").

Приложение в ежедневния живот

Този експеримент можем да провеждаме във всеки момент от живота си: в семйстото, на работа, насаме - и веднага ще усетим неговите преимущества.

Мишката
Разликата
Отпечатай
 
Изпрати на приятел
Уебстраницата е оптимизирана за 1024x768px. за Internet Explorer 7.0 ха Windows, Safari 4.0 за Mac / Windows, и Mozzila Firefox 3.0 за Windows, или по-нови версии.