Ученията / Седемте принципа / Ритъм

The Seven Principles

The Seven Principles - Rhythm"Всичко е на приливи и отливи; всичко се издига и спада; колебанието на махалото се проявява във всички неща; отклонението наляво е равно на отклонението надясно; ритъмът е компенсация”.

Понятия

Принципът на Ритъма ни учи, че всичко във Вселената се намира в непрестанна трансформация и движение. Нищо не е статично.

Този принцип лесно  се наблюдава в действие, тъй като всичко във Вселената видимо се ражда, достига своя апогей, после преживява упадък, разрушава се  и умира, за да се върне отново към началото. Така се затваря  един пълен жизнен цикъл, който неизменно ще се повтаря, ще започва и ще завършва, без никога да прекъсне. Това се случва на всички нива: с хората, с нациите, с цивилизациите, с планетите... Символът на този принцип е махалото.

Ритъмът и полярността поддържат жизнения процес. Животът се движи ритмично между два полюса (живот-смърт), а неговата тайна е в поддържане на напрежението и равновесието между тях. Полярността и ритъмът управляват най-важните жизнени процеси в човешкото тяло. Болестта не е нищо друго освен изменение на ритъма в системите, вследствие на което настъпва нарушаване на тяхната полярност.

Тези приливи и отливи се проявяват не само в нашето тяло, но и в емоциите ни, в инстинктите, мислите и във всички житейски ситуации.

Всеки човек създава свой собствен ритъм съобразно характера на своите действия, които в своята повторяемост влизат в свой вътрешен ритъм - положителен или отрицателен. В ежедневния живот има много примери на различни ритми, резултат от несъзнателни или целенасочени постъпки.

Единствено с помощта на менталната трансмутация е възможно да се изтръгнем от монотонността на ритъма и да го поляризираме в желаната от нас посока, но това е възможно само с издигане нивото на съзнанието и възпитание на волята.

Когато сме заклещени в негативен ритъм, съществува една естествена тенденция да останем в него. Тогава само с повишено съзнание и волево усилие бихме могли да изменим наличния, и да създадем коренно противоположен, желан от нас ритъм.

Наблюдавайте и практикувайте

Помислете върху следните фрази и твърдения, след което направете своите изводи:

 • Има ли време от годината, месец, седмица или ден, които за вас са особено позитивни или  особено нещастни?
 • Когато нещата тръгнат с “десния крак”, сякаш имате повече шансове за успех, но в случай, че  тръгнат на “куцуз”, обикновено  (дори закономерно) свършват зле.
 • Забелязвали ли сте какво се случва след като първия ви контакт с даден човек не е позитивен?
 • Имате ли повтарящи се проблеми, които се появяват през определено време под една и съща, или подобна форма?

     
Упражнение 1:

Наблюдавайте  биоритмите си.

 • Колебанието на нашата жизнена енергия може да се проследи чрез биоритмите. Ако се заемем с тяхното изучаване и наблюдение можем с лекота да докажем съществуването на принципа на ритъма.
  • 24-дневният ритъм (мъжки) е свързан с активността и физическата енергия.
  • 28-дневният ритъм (женски) е свързан с емоциите.
  • 34-дневният ритъм се асоциира с интелектуалната дейност.
 • Вие можете да проследите биоритмите си, започвайки от деня, в който сте родени и това ще ви помогне да узнаете повече за себе си в настоящата ви ситуация. Чрез ежедневно наблюдение на всичко, което се случва с вас и според това как съответните ситуации/събития се свързват с биоритмите ви, ще разберете как те ви влияят.


Упражнение 2:

Открийте как се променя настроението ви:

 • Наблюдавайте своето настроение в различните моменти на деня и после запишете резултатите в работната си тетрадката.
  • Изберете предварително кога да направите това упражнение: когато се събудите сутрин, след обяд, в късен следобед, или вечер.
 • Не спирайте да записвате в тетрадката си в продължение на две-три седмици, дори цял месец.
 • В края на избрания период, изследвайте дали има схема, която показва как работи емоционалният ви ритъм.


Упражнение  3:

 Пречупване на негативния ритъм:

 • Ключова роля за пречупване на негативния ритъм играят съзнанието и волята.
 • Изберете някаква трудна ситуация, която ви се случва често. Това може да бъде свързано с взаимоотношенията ви с друг човек, или да бъде външен проблем, който периодично ви безпокои.
 • Спомнете си последните два-три типични случая, за да можете да анализирате повторната поява на проблема, опитайте се да разберете какво го провокира, какво е вашето поведение при появата му, какъв тип безпокойство сте преживяли, каква е била реакцията ви при сблъскване с този проблем и т.н. 
 • Вие ще измените ритъма, ако промените обичайното си поведение, което веднага ще доведе до нов резултат. Например: приложете коренно различна от обичайната си реакция.
 • За да направите това, вие трябва да сте бдителни и да откриете точния  момент, в който да приложите промяната, после да извършите енергично волево усилие, да реагирате по съвършено нов начин, и така да спрете обичайния поведенчески модел (който съдържа тенденция да повтаря стария негативен ритъм).
 • Ако осъществите тази промяна, вие ще разрушите порочния кръг, съставен от негативни ритми. Ако се случи да забравите или да позволите на друга негативно - ритмична ситуация да ви завладее, реагирайки”както обикновено”, вие няма нищо да промените.
 • Запомнете, трябва да съхранявате тези нови, желани от вас ритми, да поддържате новото си поведение до постигане на траен резултат.
 • Една неделна разправия с партньора ви, поредната болест на детето, нежелано посещение на досадник, случай на загуба на пари, измама, или безочливо пилеене на ценното ви време - ето едни добри възможности.
Отпечатай
 
Изпрати на приятел
Уебстраницата е оптимизирана за 1024x768px. за Internet Explorer 7.0 ха Windows, Safari 4.0 за Mac / Windows, и Mozzila Firefox 3.0 за Windows, или по-нови версии.