Херметизъм и Наука / Наука

Science

Биофотоника

Science - Biophotonics

Когато определено количество слънчева светлина, което наричаме „квантум” или „фотон”, се абсорбира от молекула на хлорофила, електронът на тази молекула се „възбужда” и нивото на енергията му рязко се покачва. Тогава електронът бързо прехвърля абсорбираната енергия на приемната молекула и за части от секундата отново е в началното си, „празно” енергетично състояние, готов за нов заряд. Част от абсорбираната слънчева енергия се трансформира в химическа енергия чрез сложен процес, известен като фотосинтеза. Само абсорбирана светлинна енергия може да се превърне в химическа.

Мисли

Science - Thoughts

Замислете се как имунната ни система е принудена да се защитава от атаките, на които непрестанно е подложена. Ако смятате, че бактериите-убийци или тежките простуди са постоянна заплаха за нас, може да ви изненадат медицинските научни изследвания, сочещи за най-страшните наши врагове не микробите, а… ежедневните ни мисли и думи.

Неврология

Science - Neuroscience

Мозък „три в едно”

Нервната система е биологическата поддръжка на човешкия мозък. Мозъкът от своя страна е средство за разбиране на живота като цяло, но дали може да се разчита на него като на познавателен инструмент? Дали всъщност виждаме всичко, което ни заобикаля? Възприемаме ли света обективно?

Психология

Science - PsychologyРеклама и Рептилен мозък

 Преди няколко седмици в Сантяго, Чили, имахме възможност да се запознаем с резултатите и материалите от 4 конгрес на ACHAP (Чилийска Асоциация на рекламните Агенции) за влиянието на емоциите в рекламата. На конгреса бяха разгледани най-новите теории и изследвания на невро-физиологията, които не остават никакво съмнение за мястото на емоциите в йерархията на мозъчните структури, особено ясно представени в изследването на невро-физиолога Мак Лийн, посветено на диенсефалоните ( т.н. Р-Комплекс).

Ентропия

Science - Entropy

Ентропията и херметическите учения

Според закона за ентропията (втория закон на термодинамиката, формулиран от С. Карнот през 1812г.) всички системи във Вселената, с течение на времето, се стремят към разпад на структурата си- по един естествен и необратим начин (Максуел,1860 и Болцман, 1872). В резултат на това, ентропията се асоциира с хаос и безредие, и ако бъде оставена „на мира”, ще доведе до разруха.

Новините накратко

Science - News

В този отдел, в различни медийни форми, ще намерите кратки новини из областта на науката, които интересуват Оперативната Философия. Дълбоката медитация подобрява функцията на мозъка У хората, които редовно медитират, се забелязват чувствителни промени в дейността на мозъка, като: подобряване на контрола върху наличната информация, управляване на емоциите и др. Това се потвърждава от експериментите по мозъчни изследвания на лабораторията W.M. Keck в Waisman Center в университета в Уисконсин.

Отпечатай
 
Изпрати на приятел
Уебстраницата е оптимизирана за 1024x768px. за Internet Explorer 7.0 ха Windows, Safari 4.0 за Mac / Windows, и Mozzila Firefox 3.0 за Windows, или по-нови версии.